Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Share this post with your friends

Macam Mana Saya Dapat Jimat Beribu Ringgit Untuk Selesaikan Masalah Jeragat Isteri Saya dengan Selamat dan Berkesan

Hai, nama Faizal. Benda yang saya nak cerita ni bukan pasal saya tapi pasal isteri saya. Tapi sy terpaksa share jugak sebab masalah die tu berkait dengan sy sekali. Nanti sy cerita.

Cerita dia macam ni, isteri sy ni umur baru 32 tahun. Tapi die ade masalah jeragat teruk kat muka. Bagi saya, tak lah teruk mana. Tapi paham lah kalau perempuan kan. Tapi bagus jugak lah sebab dia kata nak rawat dan cegah sebelum jadi lebih teruk. Saya pun iyekan je lah tak pernah halang.

Masalahnyeeeee, banyak produk dah dia cuba dari krim, makan supplement, serum, pencuci, ah semua mak nenek tu die dah cuba. Tapi takde perubahan ape pun. Yang berubah ape die? Ni ha poket saya yang makin nipis. Sebab semua produk dia beli tu, saya janji nak sponsor dia. Boleh botak saya hahahaha…

So sebelum rambut saya habis gugur, kalini saya pulak nak tolong setelkan masalah jeragat die tu. Kebetulan saya ada 1 member ni memang doctor pakar kulit. Sy pun bawak lah wife p jumpa member sy tu untuk checkup semua.

Lepas check2 semua, member sy cakap kulit wife saya normal je. Dan dia ada bagi beberapa tips dan petua untuk wife sy amalkan.

Hyaluronic Acid (HA)

HA ni sebenarnya kunci utama untuk kulit bebas jeragat. Sebab fungsi dia memang untuk rawat dan cegah jeragat yang ada bagi tak merebak lebih teruk.

HA ni kita boleh dapat kat pasaran samada dalam bentuk tablet makan atau pun cecair untuk sapu luaran. Tapi doctor suggest pakai yang luaran sebabnya, bila HA berlebihan dalam badan akan ada side effect kemudian hari.

Ini contoh yang sempat saya cari kat website guardian. Harga asal RM122.50 dan ada promo jadi RM98.

Aloe Vera/Lidah Buaya

Dalam Aloe Vera/ lidah buaya mengandungi bahan yang bernama aloin. Bahan ini bertindah untuk menghilangkan bintik hitam atau jeragat serta mencerahkan kulit muka secara natural. Secara sainstifiknya berdasarkan case study luar negara, alor vera merupakan rawatan yang selamat kepada jeragat dan kandungan dari tumbuhan ini tidak mengandungi toksik.

Nak mudah, kita boleh beli terus Aloe vera dalam bentuk gel dan pakai. Takyah dah nak tumbuk2 lidah buaya tu lepastu nak kena simpan dalam peti ais. Cara pakai dia, sapu gel aloe vera pada bahagian jeragat sebelum tidur, kemudian bilas muka dengan air suam waktu bangun pagi.

Gambar ni contoh dan harga aloe vera yang ada jual di guardian. Harga asal RM109.90 dan ada promosi RM87.92.

Sengkuang / Yam bean

Dalam Yam bean mengandungi Vitamin A, B, C dan D serta kandungan mineral (calcium, phosphorus dan iron) dan kandungan serat yang tinggi.

Cara untuk guna Yam Bean, ialah dengan menjadikan ia sebagai mask.

  1. Kupas Yam Bean dan kisarkan.
  2. Sapukan yam bean yang dah dikisar di kulit muka dan biarkan selama 30 minutes
  3. Bilas muka sehingga bersih

Yang ini, saya takde lah nak surveykan harga beli kat guardian. Hahahaha.. Boleh je pergi kedai runcit yang jual barang basah, lepastu beli sebiji sengkuang dalam RM3 je modal.

Witch Hazel

Merupakan satu tumbuhan semulajadi yang mengandungi kandungan cecair antioxidant yang bernama Tannins. Cecair ini lazimnya disapukan pada bahagian kulit muka atau anggota badan yang lain. Fungsi cecair ini adalah untuk memampatkan protein dalam kulit dan menghasilan satu lapisan kulit lain yang lebih tahan jika terdedah kepada cahaya matahari.

Bahan ni memang paling susah nak dapat kat Malaysia ni. Saya search kat website pun cuma ada satu je jual kat guardian. Harga asal RM42.80 dan ade promosi sekarang RM34.88.

Then doctor tu pun cakaplah, nak betul2 elok jeragat tu, seeloknya guna semua benda atas ni. So saya pun buat lah kira-kira semua;

HYALURONIC ACID = RM98
ALOE VERA = RM87.92
YAM BEAN = RM3
WITCH HAZEL = RM34.88
TOTAL = RM223.80

Hmmmm…boleh tahan jugak la kos nak kena keluar. Tu belum darab dengan 3 bulan lagi sebab doctor suggest untuk konsisten guna selama 3 bulan. RM223.80 x 3 = RM671.40!!! Hahahaha…

Nak taknak, saya memang kena cari jugak solution. Sayang bini punya pasal dan tak sanggup lagi membazir duit beli produk kecantikan. Sampai lah 1 hari tu saya terjumpa solution untuk dapatkan SEMUA BAHAN ni dengan MUDAH dan JIMAT.

Nak tahu apa yang saya jumpa? Klik button di bawah ni untuk teruskan bacaan.